Номер телефону

+380979671721

Email

info@regeldukraine.com

Відкриті з

пн.-пт. 8:30-16:30

Податкові класи в Німеччині

Податкові класи в Німеччині. 3 і 5 податкові класи скасують? Про те, що уряд розглядає зміну комбінації податкових класів III і V вказано у коаліційній угоді. Але, які саме зміни будуть впроваджені залишається лише здогадуватись.

У засобах масової інформації ширяться чутки, що комбінацію класів оподаткування 3 і 5 буде скасовано. А також що кожен, кого це стосується, автоматично отримає податковий клас 4 (з коефіцієнтом). Але де насправді правда? Чи дійсно 3 і 5 податкові класи будуть скасовані за такий короткий час?

Regeld – повернення податку з Німеччини онлайн. Виконай безкоштовний попередній розрахунок податку.

„Ні, ці чутки не є правдивими”- говорить Крістіан Лінднер. „І навіть якщо б це було правдою, більшість платників податків не мали б причин для хвилювання”. Проте, давайте розберемося по порядку.

У Коаліційній угоді Ампелівського уряду зазначено: „В рамках покращення взаємодії між платниками податків та фіскальною службою ми переведемо комбінацію податкових класів III та V у систему факторного розрахунку податкового класу IV (з коефіцієнтом), яка буде простою та небюрократичною у використанні”. Це означає, що уряд дійсно планує скасувати комбінацію податкових класів 3 і 5. Проте поки немає конкретної дати. Крім того не всі плани з коаліційних угод втілюються у життя. Уряд має час до осені 2025 року для втілення цих змін.

Які наслідки матиме зміна податкових класів з III і V на IV і IV (з коефіцієнтом)?

Те, що варто знати для подружжя-платників податків. Коли ви подаєте податкову декларацію, ви спільно сплачуєте в кінці кінців ту саму суму податків. Незалежно від того чи Ви маєте податковий клас 4 і 4, чи 3 і 5. Підбір комбінації податкових класів не впливає на суму податків, лише на спосіб оподаткування.

Податкові класи в Німеччині. Чи 3 і 5 є кращою комбінацією податкових класів?

Неможливо сказати в загальному, чи є комбінація податкових класів 3 і 5 кращою. Усе залежить від того, наскільки рівномірно чи нерівномірно розподіляються доходи подружжя. А також наскільки для вас важливо, чи оподатковуєтеся ви як пара чи окремо.

Приклад розрахунку податку, де один з партнерів заробляє більше:

Микола і Соломія одружені і мають одну дитину. Соломія заробляє лише 20 000 євро на рік. Вона працює неповний робочий день і піклується про дитину. Микола отримує дуже солідну зарплату, 50 000 євро на рік. Вони обрали комбінацію податкових класів 3 і 5. Це означає, що Соломія сплачує 2792 євро податку державі. Микола сплачує 3866 євро. Приблизно всього лиш на 1000 євро більше, ніж його дружина. У цьому випадку прогнозовано пара буде змушена доплатити німецькій податковій службі податок в 1228 євро, що означає, що загальна сума податку, яку вони повинні сплатити становить 7886 євро податків за рік, але вони мають більший заробіток як подружжя протягом року.

БруттоПодаток
Соломія (V)20.000 євро2.792 євро
Микола (III)50.000 євро3.866 євро
Доплата+1.228 євро
Сума=7.886 євро

Якщо б вони обоє вибрали податковий клас 4 (із коефіцієнтом) або їх віднесли б до 4 податкового класу (з коефіцієнтом), Микола сплатив би 7209 євро протягом року, а його дружина заплатила б лише 678 євро, що загалом становить рівно 7886 євро – така ж сума, як і вище. Єдиний мінус: ці кошти сплачуються щомісяця, а не лише після подання податкової декларації на початку нового року. Хоча для когось це може бути вигіднішим. Подружні пари зобов’язані розраховувати податок щороку, тому при виборі 4 і 4 податкових класів Миколі та Соломії не потрібно буде повертати державі кошти та доплачувати 1228 євро протягом короткого періоду часу, а вони оплачують цю ж суму частинами протягом всього розрахункового періоду.

БруттоПодаток
Соломія (IV з коефіцієнтом)20.000 євро678 євро
Микола (IV з коефіцієнтом)50.000 євро7.209 євро
Доплата
Сума=7.886 євро

Приклад розрахунку з одинаковим заробітком подружжя:

Єва і Ярослав одружені, не мають дітей і обрали податковий клас 4. Обоє отримують щорічно 25 000 євро брутто і платять 1 700 євро на особу – тобто 3 400 євро разом. Якби вони обидва вибрали комбінацію податкових класів 3 і 5, один із них заплатив би 0 євро податку, а інший заплатив би 4479 євро. Таким чином, подружжя на початку нового року мало б право на повернення податку в розмірі 1079 євро, що в сумі означає, що вони на 3 і 5 податковому класі заплатили б рівно ті самі 3400 євро, які вони заплатили на податковому класі 4.

БруттоПодаток
Єва (V)25.000 євро4.479 євро
Ярослав (IІІ)25.000 євро0 євро
Повернення1.079
Сума=3.400 євро

Податкові класи в Німеччині. Чому планують скасувати комбінацію податкових класів 3 і 5?

Розглянувши вищезазначене, де зміна податкових класів при поданні податкової декларації впливає лише на оподаткування протягом року, виникає питання, чому взагалі планують скасувати комбінацію податкових класів 3 і 5. Тут йдеться про справедливість. В даний момент у комбінації податкових класів 3 і 5 зазвичай жінки отримують менше доходу, але платять дуже великі податки. Тут добре підходить наш приклад подружжя Соломії та Миколи:

Від зарплати Соломії залишається менше чистого доходу, і через це у неї особисто залишається менше грошей. Щоб вести домашнє господарство, вона отримує від Миколи додатково гроші, але сама нічого не вносить. Багато людей в Німеччині вважають, що це є несправедливим в сучасних реаліях.

FacebookTelegramInstagram
Regeld – Розрахунок податку з Німеччини онлайнt.me/regeldukrainehttps://instagram.com/regeld.ua
Номер телефонуЕлектронна поштаАдрес
+380979671721info@regeldukraine.comМ. Ряшів, вул. Ліса Кулі 6/7
35-025

Рекомендовані статті